Bejelentkezés
 
file.asp.

Technológia

Víz és levegő: a természet lélegzete

Mai világunkban, ahol a minőség a fejlődés szinonimája, a P3 mindig arra törekedett, hogy termékeit az egyre magasabb szintű piaci elvárásoknak megfelelően fejlessze. Ezen erőfeszítéseinek egyik eredménye a P3 által EP 1115771 B1 számon nemzetközileg szabadalmaztatott Piral HD Hydrotec panel, melyet az így kizárólagos jogokkal rendelkező P3 az ODP=0 jelöléssel láthat el (ózonrétegbontó képesség = 0), vagyis az ózonrétegre veszélyt nem jelent. A környezetbarát jellemzőket az biztosítja, hogy az ózonréteget károsító klórozott-fluorozott szénhidrogén (CFC), hidroklórfluor-szénhidrogén (HCFC) vagy egyéb, szigetelőhabok esetében használatos szénhidrogének alkalmazása helyett habosítóként vizet alkalmaz.

A Hydrotec panel az Európai Uniós előírásoknak is megfelel.
A P3 a merev poliuretán (PUR) előállításánál használt CFC- és HCFC-gáz alkalmazását szabályozó Európai Uniós előírásnak a 2003. január 1-i hatályba lépés előtt már 3 évvel megfelelt.
A vízbázisú habosítási eljárással kizárható az ózonréteget veszélyeztető vagy illó szerves vegyületek légkörbe jutása a termék előállítása és azt követő élettartama során. Az üvegházhatást vagy globális felmelegedést okozó képesség (GWP) szempontjából pedig elhanyagolható, 0,0001-es érték jellemzi.

A Hydrotec innovatív technológiája

A légkörbe kerülő olyan klórozott gázok, mint a CFC és a HCFC az ultraibolya sugárzás hatására a magfotoeffektus eredményeként szabadgyökös klór szabadul fel, mely az ózonréteggel reakcióba lépve annak károsodást okozza. A hagyományos poliuretánhabosítási technológia a poliol és az izocianát közötti exotermikus reakció hőjét használja fel a keverékhez korábban hozzáadott, alacsony forráspontú folyadék elpárologtatásához. Ezen gázok jórészt bennmaradnak a létrejövő poliuretánpolimer porózus habszerkezetében. A külső környezettel való egyensúlyi állapot felé ható természetes folyamat eredményeként a habszerkezet üregeibe zárt gáz összetétele idővel megváltozhat. Ezt a jelenség jelentős mértékben függ a szigetelőhab külső felületi kiképzésétől, sűrűségtől, az üzemi hőmérséklettől, az összetételétől, a gáz fajtájától, stb. Az új P3-as technológia esetében a habosítás az izocianát és víz reakciójából származó gáz segítségével valósul meg a poliol-izocianát reakció során, miközben a poliuretánlánc kialakulása ugyanúgy megy végbe.

© Columbus Klímaproject Kft. - 2142 Nagytarcsa, Rákóczi út 0128/2 hrsz. - Tel: +36-28/588-555 - Fax: +36-28/588-550
Web:   NetOrient Kft.